Kotlety mielone z dzika

Składniki: 1 kg mięsa drobnego z dzika (okrawki z kości), 1/2 łyżki suszonego majeranku, 1/4 łyżeczki kolendry, 1/4 łyżeczki rozmarynu, 1/4 łyżeczki tymianku, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu, 1 łyżeczka winnego octu, 1 jajko, 1/2 czerstwej bułki, 1 średnia cebula, 1/3 główki czosnku, 2 łyżki tartej bułki, 2 łyżki smalcu, sól i pieprz do smaku.

czytaj więcej

Wątróbka z dzika po myśliwsku

Składniki: 60 dag wątróbki z dzika (lub wieprzowej), sadło z dzika (lub smalec wieprzowy), 50 dag cebuli, mąka, pieprz mielony, liść laurowy i po kilka ziarenek: pieprzu, ziela angielskiego i jałowca.

czytaj więcej

Udziec z dzika pieczony

Składniki: Kawałek udźca nie mniej niż 2 kg, 10 dag smalcu, czubata łyżeczka mąki, łyżka marmolady z głogu, odrobina cynamonu, sól. Marynata: 0,7 l wytrawnego czerwonego wina (butelka), sok z 1 cytryny, kawałek otartej skórki cytrynowej, 2 cebule, 10 ziaren pieprzu czarnego, 10 ziaren ziela angielskiego, 3 goździki, 15 jagód jałowca, liść laurowy, 1 ząbek czosnku, 10 suszonych śliwek, kawałek imbiru, (może być w proszku), 2 cebule.

czytaj więcej

Dzika kaczka (dzika gęś) pieczona na sposób tradycyjny

Składniki: 1 dzika kaczka lub gęś, 1-2 łyżki smalcu do pieczenia, 15-25 dag słoniny, łyżka majeranku. Marynata: 1 szklanka octu, 2 szklanki wody, 1 cebula, 1 płaska łyżka stołowa soli, tyle samo cukru, 10 zgniecionych ziaren jałowca, 10 ziaren pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, łyżeczka kolendry.

czytaj więcej