Kotlety mielone z dzika
Składniki: 1 kg mięsa drobnego z dzika (okrawki z kości), 1/2 łyżki suszonego majeranku, 1/4 łyżeczki kolendry, 1/4 łyżeczki rozmarynu, 1/4 łyżeczki tymianku, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu, 1 łyżeczka winnego octu, 1 jajko, 1/2 czerstwej bułki, 1 średnia cebula, 1/3 główki czosnku, 2 łyżki tartej bułki, 2 łyżki smalcu, sól i pieprz do smaku.
Sposób przyrządzenia: Mięso zmielić na grubym sitku przez maszynkę, dodać wszystkie przyprawy i ocet, wymnieszać i odstawić do lodówki na minimum 6 godzin. Na 1/2 łyżki smalcu podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodać drobno posiekany czosnek i smażyć razem na złoty kolor. Bułkę namoczyć w maślance. Dodać do mięsa cebulę z czosnkiem, jajko i odciśniętą bułkę, wyrobić staranie rękoma na jednolitą masę, przyprawić solą i pieprzem. Uformować kotleciki i obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na smalcu na jasno-brązowy kolor i układać warstwami do żaroodpornego naczynia. Piekarnik nagrzać do 150 stopni i włożyć kotleciki na 10 minut. (autor: Chef Paul)
Sposób podania: Jako danie główne z ziemniakami i buraczkami, najlepiej z sosem beszamelowym.